In mijn maandelijkse ‘Energiebulletin’ heb ik geschreven over het belang van vitamine A voor het immuunsysteem. Mijn vorige blog ging over goede voornemens en dat je prima klein kunt beginnen door alleen al meer groente te gaan eten.
De komende maand ga ik in mijn recepten deze dingen combineren. Concreet: recepten met groenten die vitamine A bevatten. Vandaag trap ik af met een lekker winters recept. Dit recept is wel wat lastiger dan de recepten die nog komen, maar zeker de moeite waard!
O, en voor de mensen die mijn vorige blogs hebben gelezen en zien dat ik hier toch zuivel gebruik: klopt helemaal. Zelf eet ik geen bewerkte producten en krijg dus weinig fosfaten binnen. Ook lijk ik weinig last te hebben van af en toe (eerder maandelijks dan wekelijks) een beetje zuivel. Daarnaast wil ik laten zien (en proeven) hoe lekker gezond eten kan zijn. Een beetje kaas kan hierbij ontzettend helpen....
Benodigdheden:
Soeppan (2 liter)
Staafmixer
Koekenpan
Mengkom
Rasp (grof)
Hete luchtoven
Muffinvormen (silicone)
Ingrediënten Pompoensoep
Flinke scheut milde olijfolie om in te fruiten/bakken
3 tenen knoflook fijn gehakt
1 ui gesnipperd
2 theelepels Ras-el-Hanout
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel kurkuma
2 cm gember fijn geraspt
1 flespompoen in blokjes
1 liter groentebouillon (of kippenbouillon)
Zout en peper naar smaak
Ingrediënten Wortelmuffins (ongeveer 12 stuks)
1,5 theelepel korianderzaad (evt. vervangen door 2 theelepels karwijzaad)
350 gram geraspte wortels
125 gram geraspte halloumi (=bakkaas evt. vervangen door harde geitenkaas)
120 gram gesmolten roomboter
6 eieren
2 eetlepels gehakte peterselie
95 gram kokosmeel
½ theelepel zout
¼ theelepel peper
Bereidingswijze Pompoensoep
Zet de soeppan op laag vuur en doe er een flinke scheut milde olijfolie in. Laat dit op temperatuur komen terwijl je de tenen knoflook hakt en de ui snippert (de olie mag niet gaan walmen dus blijf er wel bij). Draai het vuur naar middelhoog en fruit de ui tot deze glazig is.
Voeg dan de gehakte knoflook en de geraspte gember toe en bak even mee. De knoflook en de gember liever niet donker laten worden. Vervolgens doe je de Ras-el Hanout, de komijnpoeder en de kurkuma erbij. Bak dit ongeveer een minuutje mee. Nu kunnen de pompoenblokjes in de pan. Roer alles goed door zodat de pompoenblokjes in aanraking komen met de kruiden.
Zet nu het vuur op hoog en doe de bouillon erbij. Breng het geheel aan de kook. Laat vervolgens doorkoken op laag vuur. Net zo lang tot de pompoenblokjes zacht zijn. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer. Maak op smaak met peper en zout.
Bereidingswijze Wortelmuffin
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rooster het korianderzaad in een droge koekenpan totdat het gaat geuren. Doe de zaadjes in een vijzel en wrijf fijn (bij karwijzaad doe je precies hetzelfde). Zet even weg.
Rasp de wortels en de haloummi. Doe beiden in een mengkom. Voeg peper, zout, gesmolten boter en korianderzaad toe. Meng goed door.
Voeg nu de eieren, de peterselie en het bakpoeder toe en roer het geheel weer goed.
Als laatste voeg je het kokosmeel toe. Het is nu een wat dikker beslag. Schep dit beslag in de muffinvormpjes en druk wat aan. Het beslag gaat niet echt enorm rijzen dus het geeft niet als er een kop op zit.
Plaats de muffins in de oven en bak voor ongeveer 25 minuten.
Deze muffins kun je ook prima invriezen om later bij een salade te serveren.