Gluten geven gedoe en daarvan word je moe
Heel veel gezondheidstrends worden afgedaan als hype. Voor bakfietsmoeders die niks beters te doen hebben dan het volgen van de laatste gezondheidsgoeroes. Fijn toch? Dan hoef jij als weldenkend mens niks te veranderen. Jij laat je niet meeslepen door superfoods of koolhydraatarme diëten. Je bent dan wel doodmoe, maar dat ligt in ieder geval niet aan de gluten. Kun jij gewoon doorgaan met ‘normaal’ eten.
Helaas moet ik je teleurstellen. Als je vermoeidheidsklachten hebt, dan is het veranderen van je voeding juist heel belangrijk. Het vermijden van gluten kan daarbij een belangrijke eerste stap zijn.
Het gaat om de hoeveelheden
Nu is het zo dat je echt niet dood gaat van wat gluten. En de meesten mensen ervaren nagenoeg geen klachten na het eten van bijvoorbeeld brood. Waarom is het dan toch handig om de inname van gluten te minderen?
Wat mij betreft heeft het te maken met hoeveelheden. Als je goed kijkt naar ons Westerse voedselpatroon, dan bombarderen we onszelf dagelijks met gluten houdende granen. Van brood tot koekjes. Van pasta tot pizza. Allemaal gluten. Bijna iedere maaltijd. En eigenlijk iedere dag. Vanaf een zeer jonge leeftijd tot nu.
Is het dan gek dat de nadelen van gluten een rol zijn gaan spelen in je algehele gezondheid? Ik denk van niet.
Wat gluten doen
In veel voeding zitten anti-nutriënten. Waar nutriënten je lichaam voeden, hebben anti-nutriënten vaak een nadelig effect.
Gliadine is zo’n anti-nutriënt en gliadine is een component van gluten. Het zorgt ervoor dat de darmwand minder ‘dicht ’ wordt. Gliadine doet dit door de aanmaak van de stof zonuline te stimuleren.
Zonuline kun je zien als een soort poortwachter die de poorten (tight junctions) in de darmwand beschermt. Deze poortwachter bepaalt wat er wel en niet door mag vanuit de darmen. En dus wat in de bloedbaan komt.
Zonuline is daarin normaal heel kieskeurig. Door gliadine komen er alleen steeds meer ‘poortwachters’ bij. De ‘poorten’ gaan daardoor steeds vaker open en het overzicht op wat er door de poorten glipt is zoek. De darmwand raakt hierdoor minder goed beschermd (‘lekke darm’). Er komen dingen in de bloedbaan die er niet horen, zoals bijvoorbeeld onverteerde eiwitten. Dit kan het begin zijn van auto-immuunziekten, allergieën, voedselintoleranties en nog veel meer.
'Lekke' darm kost energie
Omdat de darm nu een verhoogde doorlaatbaarheid heeft gekregen, kan er van alles in de bloedbaan komen. Van onverteerde eiwitten en bacteriën tot toxines.
Het lichaam moet hierop reageren. Deze stoffen horen immers niet in de bloedbaan thuis. Kortom, het immuunsysteem moet aan de bak. En de lever natuurlijk ook. Want alle stoffen die via de spijsvertering worden opgenomen, komen eerst in de lever terecht, om vervolgens via een ingewikkeld proces ontgift te worden.
Zowel het inschakelen van het immuunsysteem, als het aan het werk zetten van de lever kost energie. Bij de meeste mensen is dit geen enkel probleem. Er wordt voldoende energie gemaakt om deze basale processen goed te laten verlopen.
Maar als je al krap in de energie zit…..En je darmen voeren niet meer controle aan de grens uit, waardoor het immuunsysteem en je lever overuren moeten draaien. Dan kan er wel een energietekort ontstaan.
En dus?
Je kunt eigenlijk zeggen dat, hoe minder ongewilde stoffen er in de bloedbaan komen, hoe beter. Dat zorgt er namelijk voor dat het immuunsysteem niet zo vaak moet worden ingeschakeld. En de lever krijgt het ook wat minder druk.
Om hiervoor te zorgen moet de darmwand integer blijven. Zonuline moet weer selectief worden aan de poort. Alleen datgene in de bloedbaan toestaan wat het lichaam ook daadwerkelijk nodig heeft.
Een eerste belangrijke stap om dit gedaan te krijgen is het beperken van gluten houdende voeding. Begin maar eens met wat minder brood, koekjes en pasta.
Je lijf is er je echt dankbaar voor!
Wil je grotere stappen maken en sneller grip krijgen op je energiehuishouding?
Neem dan contact op voor een gratis en heel informatief kennismakingsgesprek! In dit gesprek ga ik je tips geven waar je meteen mee aan de slag kunt.
Ja, ik wil een afspraak