Mijn verhaal

Op mijn 34ste kwam de toch al niet zo snel rijdende trein krakend en piepend tot stilstand. Alsof ik tijdens de reis in slaap was gedommeld, wreef ik de slaap uit mijn ogen en keek verbaasd om me heen: Waar was ik in godsnaam?

Een baan die totaal niet bij me paste. Dromen en ambities waar niks van terecht was gekomen.

Tot overmaat van ramp liet mijn lijf me ook nog in de steek.   

Om mijn 36-urige werkweek vol te houden moest ik het hele weekend bijslapen. Van een bezoek aan vrienden moest ik een paar dagen herstellen. Ik kwam al niet graag onder de mensen, maar dit en het feit dat ik regelmatig onder de rode en witte pukkels (rosacea) zat, maakte dat ik het liefst in bed bleef. Als er toen een betaalde functie ‘Kluizenaar’ was geweest dan had ik dit nu niet geschreven.

Doordat mijn leven even ‘on hold’ werd gezet, kreeg ik wel de tijd om op adem te komen. Ik was boos op mijn lichaam maar ik besefte dat ik er ook niet goed voor had gezorgd. De eerste stap was dus naar de huisarts. Aan alles merkte ik dat hij het gevoel had dat het alleen tussen de oren zat. Maar dit keer liet ik me niet afwimpelen!

Ik kreeg een verwijzing naar de internist: subklinische hypothyroïdie (trage schildklier) en pernicieuze anemie (vitamine B12 tekort). Door de schildkliermedicatie stopte de hartkloppingen die ik al 2 jaar had. Maar de B12 injecties zorgde ervoor dat ik niet meer 5 keer per nacht wakker werd en moest plassen. Door de B12 medicatie kon ik mijn ogen weer scherpstellen en kon ik zonder bril autorijden. Mijn interesse in vitamines en mineralen was gewekt!

Waar sta ik nu?

Inmiddels ben ik orthomoleculair therapeut. En wat ben ik trots op mijn lichaam! Het heeft mij in leven gehouden terwijl ik mijn stinkende best deed om dit onmogelijk te maken (kettingroken, stress en een ongezond voedingspatroon is toch wel een dingetje….).

Alweer 8 jaar gestopt met roken. Ik drink zelden alcohol, eet zo veel mogelijk paleo (al glipt er wel eens een patatje tussendoor), beweeg dagelijks en slik supplementen om mijn lijf te helpen energie te maken. Maar bovenal: ik heb de regie over mijn leven teruggepakt!

Tegenwoordig wordt ik maximaal 1 keer per nacht wakker en slaap ik af toe zelfs door. Mijn rosacea is al 3 jaar onder controle. Ik ben af van mijn zonneallergie en mijn zomerse zwangerschapsmasker.

Ik hoef geen middagsdutjes te doen en weekenden bij te slapen. Gelukkig kan ik weer genieten van afspraken met vrienden.

Afgelopen jaar heb ik geen schildkliermedicatie geslikt en dat leek goed te gaan. Maar toen ik mijn schildklier ging voelen, ben ik toch maar weer begonnen. Helaas heb ik als ‘’ De Goede V’ geen toverstokje. Dus niet alles lukt meteen. En emotionele stress zorgt nog steeds voor vermoeidheid. Maar ik weet hoe ik er mee om moet gaan en ben er zo weer bovenop.

Wie ben ik ?

Mijn naam is Tamara de Vetter en ik ben iemand die altijd net iets anders denkt en doet dan een ander. Geen trendsetter, maar ik loop vaak wel wat voor de muziek uit. Of uit de pas;)

Daarom wordt ik door oud-collega’s wel omschreven als authentiek. Mijn vorige leidinggevende noemde mij ‘markant’. Van nature ben ik bedachtzaam en kalm. Onderwerpen die mij boeien zoek ik tot op de bodem uit. Een mening vorm ik niet zo maar.

Ik neem van niets of niemand iets voetstoots aan. Mijn geloof in autoriteiten is nul. Een autoriteit moet je worden en dat ben je niet zo maar. Welke titel je ook hebt en hoe hard je ook schreeuwt. In het verleden heeft deze houding mij al eens in de problemen gebracht. Nu denk ik dat het mijn kracht is.

Het leven is wat mij betreft maakbaar en magisch tegelijk. In mijn ogen is het meest trieste dat er zo veel mensen zijn die (net als ik) dommelend in de trein blijven zitten. Ik ben blij dat ik achter het stuur ben gekropen!

Visie

Voor mij staat orthomoleculair voor meer dan alleen het vinden van de gebruiksaanwijzing van je lichaam. Het staat voor het vinden van de gebruiksaanwijzing van jezelf als mens. Het betekent lastige keuzes maken, je niks aantrekken van wat anderen vinden (de mensen die het dichtst bij je staan kunnen je het wel eens het moeilijkste maken) maar stug je eigen hart volgen en echt luisteren naar wat je lichaam je vertelt.

Zo heb ik mijn baan op moeten geven, mijn rook –en broodverslaving moeten overwinnen en moeten accepteren dat ik een Dafje ben. Hoe graag ik ook zou willen, ik zal nooit energie te veel hebben. Maar dat geeft niet. Dankzij de orthomoleculaire inzichten heb ik wel voldoende energie om het leven te leiden wat ik wil. Het zoekproces heeft mij bovendien mezelf leren kennen met al mijn mooie en minder mooie kanten.

En het gevoel dat ik als kind had is weer terug: alles is mogelijk!

Als je me zou kennen zou je weten dat:

 • ik dit alles niet had kunnen bereiken zonder de steun van mijn partner
 • ik mijn energie haal uit keiharde metal muziek
 • ik niet geloof in opleidingsniveau=intelligentie
 • ik niet kan toneelspelen
 • ik altijd al ‘alternatief’ ben geweest
 • ik niet hou van stront verpakt in kadopapier
 • ik mijn kleding zoveel mogelijk tweedehands koop
 • ik hou van zelfspot en harde grappen
 • ik een echte geitenwollen sok ben
 • ik minder zelfdiscipline heb dan eenieder die dit leest
 • zelfs ik kan stoppen met slechte gewoontes en kan beginnen met goede