3 simpele tips voor meer energie

Snel, makkelijk en direct resultaat

Het internet staat bol van titels zoals die van dit blog. De reden is dat wij allemaal op zoek zijn naar snelle oplossingen en simpele informatie. Als we klachten hebben, of we voelen ons niet goed, dan willen we NU een oplossing. We willen niet een lang stuk lezen met allemaal lastige levensstijlveranderingen. In een oogopslag willen we zien wat we kunnen doen om ons direct beter te voelen.

Zo werkt het helaas niet

Helaas moet ik iedereen dan toch teleurstellen. Als het op gezondheid aan komt dan zijn er geen sluiproutes. Tenminste niet als je streven is om de oorzaak van je vermoeidheid (of andere klacht) te achterhalen. Niet als je wilt dat je lichaam de kans krijgt om zichzelf te herstellen, door het te voorzien van de voeding en de omstandigheden die het nodig heeft.

Niet luisteren naar je lichaam

De symptomen die we ervaren zijn vaak het resultaat van een jarenlange opbouw. We hebben deze symptomen vaak onderdrukt (al dan niet met medicatie) en de signalen van ons lichaam genegeerd.

Meestal met de beste bedoelingen voor onze omgeving. Voor onze partner, ons gezin, maar nog vaker voor onze werkgever. We moeten immers wel door kunnen werken. Tijd om ziek te zijn of uit te zoeken wat er aan de hand is, is er niet.

Het gevolg is dat we op latere leeftijd (dit verschilt per persoon) opeens te maken krijgen met klachten die zich niet meer laten negeren. Die echt in de weg gaan staan van hoe we willen leven. En chronische vermoeidheid is daar natuurlijk een heel duidelijk voorbeeld van.

Herstellen kost tijd

De symptomen die we krijgen, zijn vaak het gevolg van meerdere processen in het lichaam die niet meer goed werken. Denk dan bijvoorbeeld aan de spijsvertering, de hormoonhuishouding en het energiemetabolisme. Om deze processen weer goed te laten draaien, is het nodig om stap voor stap nieuwe gewoontes te implementeren. Andere voeding, een nieuw bewegingsregime, maar ook een andere manier van denken.

Iedereen weet dat veranderen tijd en moeite kost. Hoe groter de verandering die je kunt doorvoeren, hoe sneller je lichaam vaak reageert. Maar dan nog moet je lijf de weg vinden naar herstel en dat gaat nu eenmaal niet snel. Bij de een is dat een kwestie van maanden en bij de ander van meer dan een jaar. Daar komt nog bij dat het zoeken naar onderliggende oorzaken soms ook even kan duren. Het is net als het pellen van een ui. Iedere laag moet nagelopen worden omdat het lichaam namelijk niet bestaat uit geïsoleerde processen. Je lichaam is een geïntegreerd, holistisch geheel.

Het begint met voeding

Wat hoe dan ook als een paal boven water staat, is dat alles begint met voeding. Dit is de eerste laag van de ui. Meteen voor heel veel mensen ook de reden om af te haken. Want het is lastig om anders te gaan eten. Zeker als je een gezin hebt, niet de beschikking hebt over een grote portemonnee, of wanneer Tony Chocolony je grootste vriend is. Weinig mensen kunnen cold turkey gaan. Voor de meesten van ons is verandering een proces.

Daarom vandaag een drietal ‘baby steps’ naar een voedingspatroon voor meer energie:

  • Vervang het broodontbijt. Bijvoorbeeld door gesneden vers fruit met ongebrande noten (geen zuivel toevoegen) of twee gekookte eieren met een halve avocado. Kies in ieder geval iets anders dan een graan (dus ook geen havermout) en zorg dat er eiwit in zit.
  • Eet geen tussendoortjes! Dus maximaal drie eetmomenten per dag.
  • Drink geen fruitsap of frisdrank maar water/spa rood/kruidenthee of koffie (met mate).

Makkelijk. Eigenlijk voor iedereen te doen. Een begin.

Geef het tijd en hou vol

Als je bovenstaande stappen gaat doen dan help je je lichaam al enorm. Verwacht geen wonderbaarlijke genezing. Of ineens bergen meer energie. Maar reken er wel op dat kleine klachten minder kunnen worden. Bij mij verdween opeens de buikpijn die ik iedere avond had toen ik stopte met het eten van brood.

Kortom, geef het tijd en wees trots op jezelf omdat je een eerste stap hebt gezet.

Mocht het toch niet lukken om deze eerste stap te zetten, maar wil je wel graag meer energie? Of loop je tegen praktische problemen aan (laag bloedsuiker, ik lust geen fruit of ei, mijn gezin wil niet mee doen, etc.)? Of wil je sneller en denk je dat je de discipline hebt om in 1 keer grote leefstijlveranderingen door te voeren?

Vraag een gratis en vrijblijvend gesprek aan voor een professioneel advies gebaseerd op jouw persoonlijke situatie.

Bel mij!