Misschien een beetje een flauwe woordgrap, maar wat mij betreft wel een serieus advies.
We hebben aan het begin van het nieuwe jaar namelijk vaak de neiging om hele grote doelen te stellen. Bijna onbereikbare nieuwe gewoontes. Gewoontes die zo ver weg staan van onze huidige levensstijl, dat voor velen van ons halverwege februari oude patronen alweer terug zijn. Je krijgt er wel wat bij….een rotgevoel over jezelf. Het is je weer niet gelukt om jezelf aan te pakken. Je kunt ook nooit wat volhouden. Afvallen gaat nooit lukken. Gezond eten is niet voor jou weggelegd. Je zult altijd doodmoe blijven.
Terwijl het eigenlijke probleem is dat je te snel wil. Je bent op zoek naar zevenmijlslaarzen. En die zijn er (nog) niet. Met kleine stapjes lukt het zeker weten wel. En als die kleine stap een ingesleten pad is geworden, dan is het tijd voor de volgende stap. En niet eerder.
Meer groenten eten
Iedere Nederlander zou hiervan eigenlijk zijn goede voornemen mogen maken. We eten namelijk al jaren te weinig groenten. Gemiddeld ongeveer een 140 gram terwijl het advies 250 gram groenten per dag is (en dat is al heel minimaal). Vaak wordt de hoeveelheid groenten die we eten door onszelf schromelijk overschat. De kans groot is dus groot dat je echt niet genoeg groenten eet ook al denk je van wel.
Het eten van veel groenten kan je zo veel gezondheidswinst opleveren! In plaats van 20 kilo afvallen of 3 per week naar de sportschool, waarom niet klein beginnen? Redelijk eenvoudig te doen en toch iets om je goed over (en door) te voelen.
Wat levert me dat op?
Groenten zitten bomvol voedingsstoffen. Vitaminen, mineralen, maar bovenal ook vezels. Vaak wordt er gedacht dat voedingsvezels met name uit (volkoren)brood moeten komen. Maar groenten (en fruit) zijn naar mijn mening een veel betere bron van vezels.
In brood zitten namelijk een aantal stoffen, die op de langere termijn een negatieve invloed kunnen hebben op de darmgezondheid. Terwijl het doel van voedingsvezels juist is te zorgen voor een goede darmwerking en vooral een gezond darmmicrobioom.
Darmmicrobioom?
Het darmmicrobioom is een ander woord voor het totale ecosysteem in je darmen. Dit systeem bestaat uit biljoenen bacteriën. Er zijn allerlei verschillende soorten bacteriën. Veel van deze bacteriën zijn goed voor ons, maar er zijn ook soorten die slecht voor ons zijn. In feite is er in je darmen sprake van een constant gevecht tussen de goede en de slechte bacteriën. Zolang de goede bacteriën in de meerderheid zijn is er niks aan de hand. Maar winnen de slechte bacteriën, dan is de kans aanwezig dat je klachten gaat krijgen. En dat moet je niet willen.
Groenten voeden niet alleen jou
Om de goede bacteriën in de meerderheid te houden moet je zorgen dat ze voldoende voeding krijgen. Dus: voedingsvezels! Niet elke bacteriesoort vindt dezelfde vezels lekker dus het is belangrijk om te variëren in de groentesoorten en liefst ook in de bereidingswijze. Vezelrijke groenten zijn bijvoorbeeld: andijvie, broccoli, boerenkool, raapstelen, koolrabi, pastinaak, wortelen, bieten, bleekselderij en knolselderij.
Eet goede bacteriën
Naast het voeden van de goede bacteriën, is er nog een manier om te zorgen voor een meerderheid aan gezondheid bevorderende bacteriën: eet ze op! Nu kun je dit doen door dure probiotica supplementen te slikken. Maar ik denk dat het veel beter is om regelmatig gefermenteerde groenten te eten. Al geef ik toe dat rauwe zuurkool wel even wennen is. En ik heb nog nooit kimchi gegeten. Maar waterkefir vind ik heerlijk en ook kokosyoghurt is echt super. Zeker de moeite waard dus om eens te kijken of je op deze natuurlijke manier ook aan je darmgezondheid kunt werken.
Honger de vijand uit
De goede bacteriën probeer je sterk en talrijk te houden en de slechte bacteriën wil je verzwakken. Dat betekent dat je ze niet gaat voeren. Uithongeren dus! En wat vindt de vijand lekker? Juist. Alles wat jij ook lekker vindt. Met name suiker en bewerkt voedsel. Vooral geen gezonde dingen.
Iedere keer dat je kiest voor lekkers, help je de vijand. Iedere keer dat je kiest voor onbewerkte groentes ondersteun je jouw helpers.
Wat heeft dit met vermoeidheid uit te staan?
Dysbiose (oftewel de vijand is aan de macht) lijkt een factor te zijn in verschillende ziektes. Zo ook bij chronische vermoeidheid 1. Bewerkt voedsel en suikers werken ontstekingsbevorderend terwijl onbewerkte groenten juist zorgen voor meer gezondheid. Dit komt omdat groenten bijdragen aan een grotere diversiteit aan bacteriën in de darmen. Deze grotere diversiteit zorgt er voor dat je goede bacteriën zich beter kunnen handhaven en de overhand houden in jouw darmen 2.
Wil je dus wat doen voor je lichaam en wil je meer energie? Of wil je gewoon goed voor jezelf zorgen? Gooi dan het bewerkte voedsel eruit, beperk suikers, maar vooral: eet veel meer groenten!
Een tip om snel en makkelijk meer groenten te eten is om bij het avondeten een salade en een warme groente te serveren. Twee warme groentes is natuurlijk ook prima. Of eet eens een salade als lunch!
Lukt het je niet om meer energie te krijgen en wil je hulp bij het implementeren van voor jou goede gewoontes? Neem dan eens vrijblijvend contact met me op!
Bel mij!
Heel veel gezondheid en geluk gewenst in dit nieuwe jaar!
Tamara